Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.05

60 érdekesség a Jóbarátokról

1. Monica és Chandler viszonya eredetileg csak pár részesre volt tervezve, de amikor a készítők rájöttek mekkora siker, úgy döntöttek hogy még tovább együtt-tartják őket.

2. Matt LeBlanc óriási sebekkel az arcán jelent meg az első meghallgatáson, mivel előző este - eléggé ittasan - elesett. Ráadásul épp utolsó 11$-ját élte fel.

3. Az olyan jeleneteknél ahol Phoebe és Ursula egymással beszél Lisa Kudrow "válldublőrjét" a testvére alakította.

4. Helen Baxendale (Emily) terhes volt a forgatás alatt. Azért kellett elválniuk Ross-szal, mert nem volt megoldható a további forgatás.

5. A kukucskálójuk körüli arany képkeretben eredetileg egy tükör volt, de a stáb egyik tagja véletlenül eltörte, és üresen annyira tetszett mindenkinek hogy inkább úgy hagyták.

6. David Schwimmer először igen szkeptikusan fogadta Matt LeBlanc-ot, mivel az bőrgatyában jelent meg - amúgy nagyképűen... Schwimmer ekkor bunkóként könyvelte el, és eleinte ki nem állhatta.

7. Marcell tánca a "The Lion Sleeps Tonight"-ra manipulált vágással "loop"-pal lett csinálva.

8. Monica konyhájában minden epizód forgatásakor kicserélik a konzerveket.

9. Insomnia Café, A szemközti ajtó, Egyből hat, Olyan barátok, mint mi – ilyen munkacímekkel futott a sorozat az előkészületek során, míg végül 1994 szeptemberében maradtak a legegyszerűbb változatnál: Friends.

10. Bruce Willis ingyen vendégszerepelt a sorozatban, miután elvesztett egy fogadást Matthew Perryvel. A fogadás tárgya az volt, hogy közös mozifilmjük, a Bérgyilkos a szomszédom hozza-e a legtöbb bevételt a bemutató hétvégéjén vagy nem. Matthew nyert, a film első helyen végzett 2000 februárjában. A fogadás értelmében Bruce Willis a gázsiját jótékony célokra ajánlotta fel. Ha valaki nem emlékezne, Ross barátnőjének édesapját játszotta 3 epizódon keresztül, aki maga is jól összekavarodott Rachellel.

11. Mint tudjuk, Ross paleontológus professzor. Na most... A Columbus Állami Egyetemen dolgozik egy Dr. David R. Schwimmer nevű paleontológus.

12. Chandlerről az 5. évadban kiderül, hogy egyszer elvesztett egy darabot a nagylábujjából. Matthew Perrynek pedig hiányzik egy darab az ujjából (a kezén)? Óvodáskorában egyszer rácsapódott egy ajtó.

13. Egy érdekesség Guntherről: véletlenül lett hidrogén szőke a haja. Egyszer hagyta, hogy egy fodrásztanonc ismerőse kísérletezzen rajta, és ez lett az eredmény. Másnap volt a Jóbarátok forgatásának első napja. Következésképp Tylernek 10 éven át szőkére kellett festenie a haját.

14. Eredetileg íródott egy szakítós jelenet Ross és Julie számára, de kihagyták, mert akkor mindenki megsajnálta volna Julie-t és nem tudták volna továbbszőni a sztorit a "Ross és Rachel" vonalra.

15. Joey bankkártyájának PIN-kódja 5639 (a telefonon ezek kiadják a Joey nevét).

16. A Central Perk-es díszletet csak egyetlen egyszer bontották le, a Las Vegas-os részek kedvéért (kellett a hely a Ceasar's Palace megépítéséhez).

17. A "Lekvár" c. epizódban (3.évad, 3.rész) Joey karja megsérül. Eredetileg ez nem volt benne a forgatókönyvben, de LeBlanc tényleg kificamította a vállát.

18. Robin Williams és Billy Cristal szereplése (3 évad, 24 epizód) nem volt betervezve, csak betoppantak és elkezdtek bohóckodni.

19. Ross ex-feleségének - Carol-nak - és a szeretőjének - Susan-nek - karakterét Kauffman lányának keresztanyjairól mintázták.

20. A Central Perk ihletője a New York, West Village-ben található Manhattan Café volt.

21. Matthew Perry édesapja is feltűnik egy apró szerepben. John Bennett Perry a 4. évadban Rachel aktuális fiúja, Joshua apját játssza.

22. A Jóbarátok a valóságban is jó barátok. Minden forgatási nap elején összekapaszkodva, stábot és kamerákat kizárva kívántak egymásnak jó munkát. És ettől eltekintve is szoros baráti kapcsolat alakult ki köztük, ami sokáig így is maradt; Courteney Cox és Jennifer Aniston azóta is legjobb barátnők.

23. Matthew Perry randizott Julia Roberts-sel, miután együtt szerepeltek a műsorban.

24. 30000 láb hosszú film kell (35 mm-es) hogy felvegyenek 1 részt.

25. Monica és Chandler hűtője tényleg működik (üdítő és kaja van benne a stábnak), Joey-é csak díszlet.

26. Matthew Perry rengeteget tesz hozzá a rögtönzéseivel a forgatókönyvhöz, és ezek általában olyan jók hogy benne is maradnak a műsorban.

27. Mielőtt az első rész adásba került volna,James Burrows rendező, aki miatt most összegyűlt a Jóbarátok 5 tagja, elvitte a hat színészt Las Vegasba. „Élvezzétek ki a hírnév nélküliség utolsó pillanatait – figyelmeztette őket James –, hamarosan egy lépést sem tehettek majd anélkül, hogy vadásznának rátok.” Mindez a vegasi Caesar’s Palace-ban történt, amelyet a Jóbarátok nézői az 5. évad fináléjában láthattak viszont. Itt házasodott össze részegen Ross és Rachel.

28. James Michael Tyler azért kapta meg Gunther szerepét, mert ő volt az egyetlen statiszta, aki tudta, hogyan kell használni a kávégépet. Tudniillik baristaként dolgozott egy kávézóban, sokáig a sorozattal párhuzamosan is. A kávégép amúgy sosem volt üzemben a stúdióban, mert túl hangos lett volna. „Tíz év alatt egyetlen kávét sem készítettem” – nyilatkozta Tyler később.

29. Matt LeBlanc már huszonévesen is őszült, ezért végig festenie kellett a haját. Hogy hitelesebbnek tűnjön a fiatal színészpalánta szerepében.

30. Az I'll Be There For You című dalt a Jóbarátok alkotói közösen írták a The Rembrandts zenekarral.

31. Jennifer Aniston utálta a Rachel-hajat. Amikor nők milliói rohantak a fényképével a fodrászhoz, akkor meg végképp ki nem állhatta. Hogy miért? Mert órákig tartott belőni, beszárítani minden alkalommal. A híres fodrász, Chris McMillian később beismerte, hogy be volt tépve, amikor kitalálta ezt a hajat. Aniston mégis kitartott mellette, és ma már társtulajdonosok egy hajszalon-hálózatban.

32. David Schwimmer 10 epizódot is rendezett a Jóbarátokból. Többek közt azt is, amikor kiderül, hogy ő Rachel magzatának apja.

33. Amikor véget ért a Jóbarátok, minden színész kapott egy darabot a Central Perk előtti járda kövezetéből, emlékbe.

34. Matthew Perry a mai napig „apának” hívja Kathleen Turner színésznőt, aki Chandler transzszexuális apját játszotta.

35. A főcímben szereplő táncolást a Warner Bros. (LA) stúdió szökőkútjában forgatták, hajnali 5-kor.

36. Courteney Cox 27 másodpercig tartózkodott a takaró alatt, mielőtt felbukkant volna a londoni jelenetben, ama nagy pillanatban, amikor kiderül, hogy ők bizony együtt aludtak Chandlerrel.

37. A sorozat összes részét élő közönség előtt forgatták, kivéve...
...a cliffhangereket. Vagyis az évadzáró részek csattanóit, amelyek folytatása csak a következő évad elején derült ki. Például amikor Ross és Emily esküvőjén Ross véletlenül Rachel nevét mondja ki. „Az igazán nagy meglepetésekbe nem avathattuk be a 300 fős élő közönséget, különben spoilerek terjedtek volna el” – mondta Jennifer Aniston egy interjúban.

38. Courteney Cox két évvel idősebb, mint David Schwimmer. Noha a sorozatban Monica fiatalabb, mint Ross.

39. A sorozat bemutatója előtt Courteney Cox volt a legismertebb arc a hat főszereplő közül: jó néhány reklámban szerepelt, plusz Bruce Springsteen videójában, a Dancing in the Dark-ban is. Courteney-t eredetileg Rachel szerepére akarták szerződtetni, de ő kérte a producereket, hogy inkább az „erőteljesebb” Monica-karaktert játszhassa.

40. A Joey ügynökét játszó színésznő egy másik szerepben is feltűnik a sorozatban. Egy nővért játszik az első évadban, amikor Carol megszüli Bent.

41. Egy alig félórás epizód felvétele öt órán át tartott. Mindez közönség előtt.

42. Lisa terhességét beleírták a sorozatba, Courteney-ét nem: Kudrow 1997-ben lett terhes a fiával, ami a Jóbarátokban közismerten úgy jelent meg, hogy Phoebe béranyaságot vállalt a testvére hármasikreinek kihordására. Courteney Cox lánya 2004-ben született, és ezt megelőzően már kiderült, hogy Monicának és Chandlernek nem lehet hagyományos úton gyereke. Ezért az utolsó néhány részben kitakarták Courteney növekvő pocakját.

43. Chandler tényleg benne volt a ládában!

44. Lisa Kudrow egy másik tévésorozatban is eljátszotta Phoebe ikertestvérét. A Mad About You-ban is egy Ursula nevű pincérnőt alakított. A Jóbarátok producerei úgy döntöttek, hogy „meglovagolják” a helyzetet, és kitalálták, hogy Ursula valójában Phoebe ikertestvére. A többi már történelem.

45. A sorozat karakterei a valóságban soha nem tudták volna megfizetni a New York-i lakások bérleti díját.

46. A fekete fotelek azért lettek ellopva mert olyanok voltak a díszletben mint a fekete-lyukak - nem lehetett rendesen bevilágítani őket.

47. Matt LeBlanc tényleg leborotválta a lábát az egyik epizódban - nem használtak "lábdublőrt"!

48. Marcel idomára -Nerissa Pulitzer- azt mondja majmáról: "Ha ember lenne, ő lenne Meryl Streep."

49. Matthew Perry több évadra nem emlékszik, annyira be volt állva:
Egy 2016. januári rádióinterjúban, amikor megkérdezték, melyik Jóbarátok-epizódot kedvelte a legkevésbé, azt válaszolta: „Volt három évad, amire egyáltalán nem emlékszem, így azok közül egyik sem. Nem annyira voltam magamnál abban az időben. Valahol a 3. és a 6. évad között.”
Perry nyilatkozata azért is érdekes, mert korábban azt nyilatkozta a People magazinnak, hogy a forgatásokon sosem volt alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt. „Legfeljebb szörnyen másnapos voltam. Aztán eléggé elfajultak a dolgok, már nem lehetett titkolni és mindenki tudta.” Matthew Perry kétszer is volt rehabon gyógyszer- és alkoholfüggősége miatt, mindkétszer a Jóbarátok idején. Azóta teljesen tiszta, és idejének jelentős részét arra fordítja, hogy más szenvedélybetegeken segítsen. Még a Perry Házat is megalapította: malibui otthonát alakította át leszokóban levő férfiak számára. Mindezért kitüntetést is átvehetett a Fehér Házban.

50. Lisa Kudrow utált gitározni.
„Nem értettem, mit keres a gitár Phoebe kezében, ezért csak néhány akkordot voltam hajlandó megtanulni, mondván: Phoebe úgysem tud többet” – magyarázta később.

51. A közönség és a többiek forgatásonként 85 pizzát esznek meg amit úgy visznek nekik.

52. A kezdő részekben Monica 5-ös, Chandler és Joey a 4-es lakásban, később Chandler és Joey a 19-esben és Monica a 20-asban lakott.

53. Ross 3 éven át 29 éves volt.

54. A fanatikus rajongók sokszor hibaként emlegetik azt, hogy a ház, amiben elvileg a szereplők két lakása van, és amit a sorozatban vágóképként többször is mutatnak, nem nézhetne ki úgy, ahogy, már ha a lakásokat vesszük alapul.
Monica lakásának ugyanis van egy erkélye, méghozzá egy hatalmas ablakkal együtt, a házon kívül viszont nem látszódik ilyen erkély, ellenben van tűzlépcső, ami pedig egyik lakás ablakában sincs.
A sorozat készítői azzal magyarázták meg a dolgot, hogy a két lakás a ház másik oldalán található. Azon az oldalon, amit soha nem mutatnak.

55. A csapat és a közönség egy nap 32 csomag kávét és 100 rekesz vizet ivott meg.

56. Matthew Perry ha hotelban száll meg Abe Flamon néven jelentkezik be.

57. Matthew Perry-t több barátja is felkérte, hogy készítse fel Chandler szerepére, mivel a személyisége annyira hasonlít a karakteréhez. Végül kíváncsiságból Matthew is elment a meghallgatásra, aki akkorra már betéve tudta a szöveget.

58. Egy félperces reklám a műsor szünetében kb. 200millió Forintba kerül az USA-ban.

59. A készítők féltek a meleg esküvőre érkező reakcióktól. Bár a Jóbarátok elején még sok meleg viccet sütöttek el, később egy egész rész szólt arról, hogy Ross exneje és annak barátnője összeházasodnak. Állítólag az NBC is rettegett tőle, hogy tonnányi őrjöngő levelet fognak kapni emiatt, de végül csak négy panaszos telefon érkezett.

60. Az egész sorozatot is a kaliforniai Burbankben forgatták, még véletlenül sem New Yorkban. A Warner Bros. 24-es stúdióját azóta átnevezték „The Friends Stage”-nek, Jóbarátok Színpadnak. Az élő közönség zajai miatt nem engedhették meg maguknak az autentikus helyszínt. Néhány utcaképet azért felvettek New Yorkban, például egy lakóház homlokzatát a manhattani Greenwich Village-ben.

 

• Saját gyűjtés, különböző forrásokból (Google, Éva Magazin, Wikipédia, Velvet, stb...) / Own collection from different websites.