Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.08

Amiben a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal különböznek

Előre szeretném leszögezni, mielőtt elolvassátok a cikket, hogy mindkét sorozatnak nagy rajongója vagyok, nézem/szeretem őket, bár nyílt titok, hogy melyik kedvesebb a szívemnek.:-) Ezzel a cikkel, nem akarom megsérteni egyik sorozatot sem, mindkettő nagyon jó a maga módján. Épp ezért is van tele az internet How I Met Your Mother és Friends összehasonlító képekkel, cikkekkel. De azon kívül, hogy a HIMYM egy elég erős Friends koppintás (sajnálom srácok, de így igaz) rengeteg lényeges különbség is van köztük, erről viszont egy cikket sem találtam, ezért úgy döntöttem, összeszedem én. Próbáltam a "más hajszínek" és a "nem ugyanazok a színészek játsszák" érveken kívül komolyabbakat keresni. Fontosnak tartom még leszögezni, hogy a cikk az én szubjektív véleményemen alapszik. Ha esetleg nem értetek egyet/eszetekbe jut más vagy csak hozzászólnátok a témához, a chatben megtehetitek, szívesen hallok ellenvéleményeket :)

1. Lelkifröccs

Ha van valami amit megkapunk az Így jártam anyátokkal című sorozattól, akkor az a folyamatos lelki fröccs. Minden egyes résznek "tanulsága" van, amit Ted a tudtunkra (illetve nem a miénkre, hanem inkább a gyerekeiére) ad. Ez annyira nem vészes, hiszen egész jól tálalják, de nekem a végére még is kicsit sok volt az ömlengés (főleg az ominózus "elengedem Robint pillanat", amit aztán az utolsó résszel a bitófára is küldtek).

2. Bejátszások

Azt hiszem, ezt nem szükséges részleteznem azok számára akik nézik a sorozatot. A HIMYM egyik legfőbb sajátossága, hogy "bejátszásokra" épülnek a részek, melyek folyamatosan fenntartják a nézők figyelmét, érdekesebbé, színesebbé teszik az epizódokat. Emellett viszont abszolút követhető is, ahogy ugrálunk az időben, a jelenetek között. Ez az elem nyilvánvalóan nem jelenik meg a Jóbarátokban, így ez mindenképpen a HIMYM malmára hajtja a vizet. :)

3. Barney

Belegondoltatok már, hogy milyen lenne a sorozat, ha Barney hiányozna belőle? És abba, hogy azt a sorozatot is néznétek-e? Nem mondom, hogy a sorozat többi szereplője jellemtelen, de tény, hogy egyik szereplő sem hiányozna annyira mint Ő, ha hirtelen kivennék a sorozatból.

rehost-2f2016-2f9-2f13-2feb416b5c-45d4-4bb4-b00d-f4a636cd8c06.png

A Jóbarátokban, ezzel ellentétben, minden főszereplő karakter legalább ugyanannyira fontos, egyiken sincs nagyobb hangsúly mint a másikon, kiegészítik egymást. Valamint nekem sokkal életszerűbbnek tűnik a cselekmény, a problémák, stb, mint a másik sorozatban. Van néhány dolog Barney tettei közül, amik igen csak kétségbe vonhatóak a valóságban (persze sorozatot nem is ezért nézünk, szóval ez abszolút nem negatív). Ebben kicsit hasonló a Jóbarátokhoz, hiszen Monica és Rachel sem tudná kifizetni egy ilyen lakás költségeit... :)

4. Szerelmi háromszög

101341_d0053b.jpg

Azt már a sorozat elején sejthettük, hogy valami nem igazán lesz kerek az Így jártam anyátokkal végén, hiszen Robin egyszerre csak egy férfié lehet, így garantáltan nem lesz happy end valakinek. Ráadásul a sorozat egészében ide-oda csapong a két srác között, és (kiindulva a végkifejletből) a készítők szerint az igazán hozzáillő srác Ted és nem Barney, amivel én nagyon, de nagyon nem értek egyet. Ted "csak" egy kék kürtig volt hajlandó elmenni, Barney konkrétan a csillagokat lehozná neki (és ezt nem csak egy évadban bizonyítja, amikor aktuálisan érdekli Robin). Természetesen ez az én véleményem, de egyben megegyezhetünk: ez a fajta szerelmi háromszög mindenképp olyan aminek a végén valaki biztosan nem lesz elégedett.

maxresdefault.jpg

A Jóbarátok Ross-Rachel-Joey szerelmi háromszöget szokták előszeretettel ehhez hasonlítani, holott szerintem ég és föld a kettő. A Ross és Rachel szál az egyik legerősebb a sorozatban, egyértelmű, hogy nekik még lesz folytatás: ezért is nem működik a dolog Rachel és Joey között. Én nagyon kedveltem a párosukat, de érezhető volt, hogy Ross és Rachel az akiket igazán egymásnak szántak az írók.

5. Nincs Phoebe

phoebe.jpg

Persze, egyértelmű különbség, hogy az egyik sorozatban 6 a másikban pedig 5 főszereplő van, de szeretnék ebben kicsit mélyebbre ásni.

A Jóbarátokban az egyik legszórakoztatóbb és legszínesebb életű karakter egyértelműen Phoebe. Szeretem a megnyilvánulásait, ahogy életet visz a sorozatba, anélkül, hogy háttérbe szorítaná a többi szereplőt. Egészen különleges szemüvegen keresztül látja a világot, a többiek nem is igazán képesek ezt megérteni, inkább csak elfogadják. Ez a fajta "bohóság" az, ami kicsit hiányzik nekem az Így jártam anyátokkal-ból. Természetesen ez nem hibája a sorozatnak, sőt, igen csak nagy koppintás lenne ha ezt a karakter-típust is átvették volna.

Amit viszont mégis fontosnak tartok az az, hogy Phoebe nehéz gyerekkora és az ebből származó hátrányai sok pluszt adnak a sorozathoz, emlékeztetnek rá, hogy az életben előfordulnak ilyen dolgok is.

6. Befejezés

Ha van valami, amiben a Jóbarátok egyértelműen veri az Így jártam anyátokkal-t, akkor az a befejezés. Több cikk íródott már arról, hogy milyen jól sikerült lezárni a sorozatot (pl.: Dentorel blogja, Index) A HIMYM pedig (szerintem) egyenesen díjat kaphatna a borzalmas befejezés témában. Amint levetítették a részt, a rajongók fellázadtak, csalódott és kiábrándult vélemények kaptak szárnyra az interneten. Én is csalódtam. De lássuk csak bővebben:

friends-ending-720x547.jpg

A Jóbarátok azzal ér véget, hogy a hat egykor huszonéves fiatalból (majdnem) érett felnőttekké váltak, készen rá, hogy mindenki saját családot alapítva elhagyják a közös kávéházat és a közös lakást. Nagyon megható és szívszorító jelenekkel ért véget a 10. évad. A színészek alakítása is nagyon jól tükrözi a rajtuk is elhatalmasodó szomorúságot, büszkeséget és meghatódottságot. Egy szóval: fantasztikus. (Egyébként idén volt Az utolsó rész vetítésének 13. évfordulója is).

Az Így jártam anyátokkal című sorozat utolsó részét (szerintem) elég kevesen vannak akik szívesen végignézik. A készítők miután egy évet szántak arra, hogy beadják nekünk: Ted és Robin románcának vége, ugyanis Ted-re vár az igazi, Robin pedig Barney-val köti össze az életét. Volt benne fájdalmas búcsú, újabb búcsú, Ted szívhez szóló  (bár kicsit csöpögős) beszéde Robin esküvője előtt a köztük már véget ért szerelemről, Barney romantikus cselekedetei Robinért, és még sorolhatnám... És mindezt azért, hogy utána EGY epizód ALATT mindezt sutba dobják és "visszacsinálják" az egészet.

10151966_652521134801540_2893727890193694597_n.png

Érthetetlen, igazságtalan. És nézhetetlen. Egyszerűen nem, nem, nem és nem. A végén Ted felesége meghal (valószínűleg betegségben -erre sem szántak többet mint 5 percet, pedig többet érdemelt volna, ha már az egész sorozat erre a kapcsolatra épült), majd miután a gyerekei meggyőzik, Ted újra elviszi Robinnak a kék kürtöt. Barney pedig megtalálja az örök "szerelmet" a kislányában: akiért képes mindent feláldozni és felhagy eddigi életmódjával. Egyébként ezzel a befejezéssel sincs semmi baj, sőt, még örülnék is neki. Ha közben a készítők nem köpnék szembe saját magukat vele.

be8fa6dd096fd5566e056874f4c42b510783027fd7529577208336c6a0be4973.jpg

Ez lenne az az 6 dolog, ami szerintem a leginkább különbözik a két sorozatban. Végül pedig itt van két cikk, hogy mi az ami hasonlítanak: ITT és ITT.