Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.01

Sikersorozat -avagy az amerikai görbe tükör

Egy ideje, biztosan Ti is észrevettétek, hogy egyre több bejegyzés születik az oldalon a Sikersorozat (eredeti címén Episodes) című sorozatról, Matt LeBlanc kapcsán. Kicsit álszentnek éreztem, hogy folyton cikkezek róla, de én magam még nem láttam a sorozatot. Hát, vettem a bátorságot és belepillantottam -majd végignéztem 2 nap alatt az egészet (jelenleg is várok a folytatásra, ugyanis az utolsó részeit még le sem vetítették). Amit az elején leszögeznék: én is egyedül, zárt ajtók mögött vagyok képes ennyi perverzitással szembenézni. :) De lássuk csak bővebben.

episodes-showtime.jpg

A Sikersorozat egy kb. 30 perces, 2011 óta futó vígjáték, amit a Showtime, a BBC, itthon pedig leginkább a HBO közvetít. Jeffrey Klarik és David Crane a sorozat műsor készítői és írói is egyben (utóbbi a Jóbarátokból lehet ismerős), James Griffiths a rendezője, Mark Thomas pedig a zeneszerzője. Tudom, hogy a zeneszerzőt nem szokták külön megemlíteni, de én egyszerűen imádom a sorozat kezdő zenéjét hallgatni. Ha kíváncsiak vagytok rá, meghallgathatjátok itt:

Összesen 5 évadot élt meg, az ötödiket pedig még jelenleg is adják Amerikában, és majd októbertől kezdik itthon is játszani. A sorozat számos Emmy- és Golden Globe-jelölést is kapott, míg végül 2012-ben Matt LeBlanc hazavihette a "Legjobb színész, vígjáték TV-sorozatban" Golden Globe-díját, azonban a nézők számára még így is elég megosztó. IMDb-n 10/7,8-as, a magyar Filmkatalóguson pedig 5/3,64-es értékeléssel büszkélkedhet.

Aki kicsit is ismert a filmkészítés és "színfalak mögötti" világban, annak mindenképpen ismerős lehet a sorozat által felvázolt görbe-tükör, aki pedig csak szeretné megérteni ezt az irányt, annak is igazi csemege lehet. Tökéletesen ábrázolja, hogy a mai világban milyen is, amikor két tehetséges írót (a főszereplőket, Beverly-t és Sean-t) teljesen elnyom a csatorna, hogy az általuk képviselt, ugyanakkor már unalmas séma újra megszülethessen. És persze ott van még Matt LeBlanc, aki a sorozatban a saját maga paródiáját alakítja, mint harmadik kerék a házaspár mellett. Láthatunk igazán megható, de nagyon komikus jeleneteket is. 

Amit negatívumként tudnék felhozni, az az, hogy ez a fajta nyers humor nem mindenkinek jön be. Rengeteg a káromkodás, rengeteg a perverzitás. Cserébe viszont sok-sok vicces pillanatot is kapunk ezekhez a szituációkhoz, valamint azt se felejtsük el, hogy a való világ is ilyen nyers és durva. Ez is csak dob a sorozat realitásán.

_71694367_xa615kjo.jpg

Bevallom, az első évad kicsit nehézkesen indul, de itt senki ne adja fel. A második évadra kibontakozik a cselekmény és a sorozat nem csak élvezhető, de teljesen a képernyő elé bilincseli az embert. Ami még a sorozat mellett szól az az, hogy Matt LeBlanc játszik benne. Azt hiszem nem is kell többet mondanom. :) Én izgatottan várom az ötödik évadot. Még egy plusz kedvcsináló: a sorozatban rengetegszer szóba kerül a Jóbarátok, feltűnik benne David Schwimmer valamint James Michael Tyler is. :)

friends-583228.jpg

Linkek: HBO kritika, IMDB adatlap, Filmkatalógus adatlap